Modern korunk konyhájába nagy valószínűséggel már csupaszon, sőt darabokban kerül be az ebéd alapját adó szárnyas jószág. Ez az étel elkészítésének idejét jelentősen lerövidíti - egy óra elég, ha fiatal a csirke. Ha az udvaron fogjuk meg leendő ebédünket, akkor még egy félórát-órát nyugodtan hozzászámolhatunk.

Paprikás csirke
Paprikás csirke


Hozzávalók


1 húsos csirke
1 nagy fej hagyma
4-5 evőkanálnyi étolaj
1 kávéskanálnyi pirospaprika
1 paprika
1 paradicsom
2 dl tejföl


Elkészítése


A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, esetleg lereszeljük. Az olajon üvegesre pirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Ehhez a művelethez húzzuk félre a tűzről a lábast, hogy meg ne égjen a paprika! Elkeverjük és azonnal mehet is bele a csirke. A csirkedarabokat jól átforgatjuk. Megvárjuk, amíg elfő a leve, egy picit meg is pörkölődhetnek a húsdarabok. Ekkor nagyon kevés vizet öntünk alá. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot. Megsózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint ételízesítő, diétázóknak borsikafű is mehet rá bors helyett. Fedő alatt, lassú tűzön, időnként rázogatva puhára főzzük. Ha szükséges, kevés vizet vagy csontlét még tölthetünk alá.
Amikor elkészült, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt és galuskával tálaljuk.


Galuska


Hozzávalók


1-2 tojás
2-3 dl tej vagy víz
csapott kávéskanálnyi só
25 dkg liszt
3 dkg margarin


Elkészítése


Kimérjük a lisztet egy tálba, beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a tojást, majd lassan adagolva annyi vizet vagy tejet, amennyit a liszt felvesz. Túl sokáig nem kell kavargatni és ne legyen nagyon lágy, ragacsos a tészta! Fővő, bő sós vízbe galuskaszaggatóval beleszaggatjuk. Amikor a galuskák feljöttek a víz színére, kiszedjük őket. Forró vízzel leöblítjük és olvasztott margarinnal meglocsoljuk, átforgatjuk a galuskát. Külön tálaljuk.